Het ontstaan

In 2001 richtte Wout Nijland zijn evenementenbureau “Wout Nijland Productions” op. Samen met zijn partner Wil organiseerde hij zijn eerste Pasar Malams in onder andere Leiden en Zeewolde. Hij heeft tegenslagen gehad, maar ook successen gekend. Wout Nijland Productions werd afgekort naar WN Productions en de Pasar Malams kregen de titel “Istimewa”, het Indonesische woord voor “bijzonder” of “speciaal”. Wout Nijland verzamelde een vast en betrokken team om zich heen en trok met zijn Pasar Malam Istimewa door heel Nederland. De Pasar Malam Istimewa werd een begrip in Nederland en al snel nestelde WN Productions zich in de top van Pasar Malam organisaties.

 

De overname

Omstreeks 2014 begon Wout rustig aan na te denken over zijn pensioen, ook zijn oude hobby als zanger en presentator wilde hij weer op gaan pakken. Het was tijd om WN Productions over te dragen. Rond die tijd raakten Hans van der Meer en Marcel Neervoort betrokken bij het Istimewa team. Hans en Marcel werkten allebei bij de Free Record Shop op de evenementen afdeling waar ze 10 jaar lang ervaring opgedaan hebben in het organiseren van evenementen. Toen Free Record Shop failliet ging en Hans en Marcel zonder werk kwamen te zitten maakte Marcel kennis met Wout Nijland via een vrijwilliger die hij al kende. Voor het zware sjouwwerk tijdens de op- en afbouw werd Marcel opgenomen in het Istimewa team. Niet veel later waren er weer extra handen nodig en nam Marcel Hans mee voor het op- en afbouwen van de evenementen.
Intussen was Wout in gesprek met een aantal potentiële overnamekandidaten, maar die gesprekken liepen op niets uit. Hans en Marcel werkten inmiddels op alle evenementen mee en begonnen ook met het mede-organiseren vanaf het kantoor van Wout. In hen zag Wout de nieuwe opvolgers voor de Pasar Malam Istimewa en zo geschiedde. In oktober 2015 werden de contracten getekend.

 

Istimewa Events

Omdat de naam WN Productions aan Wout Nijland gebonden is, hebben Hans en Marcel besloten om de Pasar Malams door te zetten onder de naam “Istimewa Events”.
Een aantal gevestigde evenementen werden overgenomen zoals de Pasar Malams in Zwolle, Zeist, Steenwijk, Dordrecht, Tegelen, Alphen aan den Rijn, en Burgers Zoo. Maar ook andere evenementen zoals de Indiëdag van het Noorden, de concertavond Goud van Oud, de Afrikadagen en de festivalmarkt op het Big Rivers Festival. De vuurdoop voor Hans en Marcel was echter de nieuwe Pasar Malam in maart 2016 in Ahoy Rotterdam.

In 2017 startte Istimewa Events een samenwerking met de Belgische organisatie “Fiësta Europa” samen organiseerden ze in Maastricht, Antwerpen, Brussel, Purmerend, Oostende en Tienen evenementen onder de naam “Fiësta EurAsia”. Op deze evenementen richten we ons niet alleen op Indonesië maar op heel Zuidoost-Azië. Het principe van Fiësta Europa is hetzelfde, alleen richt men zich op de Europese landen. Fiesta EurAsia is een combinatie.
In augustus van 2017 werd Cola Bleeker in dienst genomen, die na jarenlang als vrijwilliger voor zowel WN Productions als Istimewa Events nu deel uitmaakt van het organisatieteam en zich ging focussen op het contracteren van standhouders.

In 2018 werden de “Pasar Malam Istimewa XL” en de “Hari Maluku Istimewa” in het leven geroepen. De Pasar in de IJsselhallen in Zwolle werd voor het eerst weer in de grote hal gehouden, waar deze ooit begon. Ook kwamen er ook 2 Pasar Malams bij, een nieuwe in het centrum van Gorinchem en een Pasar Malam in de TT Hallen in Assen. De laatste werd overgenomen van voormalig organisator Fred Lammers. Na 41 edities (!) was het wel tijd om Goud van Oud een laatste editie te geven.

In 2019 werd de samenwerking met Fiesta Europa verbroken maar een nieuwe locatie aangetrokken. Een grote, namelijk de Brabanthallen in Den Bosch. Omdat Istimewa nog verder zou gaan groeien werden aan het eind van 2019 twee nieuwe mensen aangenomen. Eline Neervoort zal op parttimebasis assisteren bij de administratie en Sabrina van der Meer gaat fulltime de standhouders contracteren. Cola wordt verantwoordelijk voor de boekingen van artiesten.

In 2020 weer nieuwe locaties; de Kasteeltuinen van Landgoed Het Kasteel in Geldrop, de Zeelandhallen in Goes en Breeparkhal in Breda. Voor 2021 is Expo Haarlemmermeer ook op de agenda gezet.

 

Coronavirus en reorganisatie

Helaas gooide het Coronavirus roet in het eten. Op 12-03-2020, toen de Pasar Malam Istimewa XL helemaal opgebouwd was, kwam de persconferentie van Mark Rutte dat evenementen niet door mochten gaan. En dus nog voordat de deuren open konden, moest de Pasar Malam weer afgebroken worden. Vanaf dat moment hebben we vele pasars georganiseerd die vervolgens weer geannuleerd moesten worden. Toen het weer even kon, hebben we in september 2020 twee “Coronaproof edities” georganiseerd (IJsselhallen en Brabanthallen). Al snel daarna moest alles weer op slot.

Tot het voorjaar van 2022, toen was de pandemie eindelijk weer onder controle.
Tijdens de Corona-periode heeft Sabrina ander werk gevonden, geeft Sylvia Elders aan dat ze na een indrukwekkende carrière van 42 jaar, stopt als presentatrice. Ze presenteerde nog 1x de Pasar Malam in de Brabanthallen in oktober 2022 waar zei afscheid nam en door velen in het zonnetje werd gezet. Ook Cola Bleeker laat weten dat hij (tegen zijn wil in) wat rustiger aan zal moeten gaan doen. Gelukkig blijft Cola zich tijdens de Pasar Malams, wel als vrijwilliger inzetten.
We hadden dus versterking nodig. In de zomer van 2022 heeft Istimewa Events Max van der Ven aangetrokken, hij gaat de standhouders contracteren. Daarnaast voegt Maxime Sen zich bij Istimewa-team, en wordt verantwoordelijk voor de marketing en communicatie. En Harold Verwoert vervangt zowel Sylvia Elders als presentator als Cola als programmeur. Sylvia Elders zet zich momenteel achter de schermen in voor Istimewa Events als “ambassadeur van cultuur”

Nongkrong

Toen er in het voorjaar van 2020, na de Corona lockdown, weer evenementen georganiseerd mochten worden, kwam Istimewa in contact met Ruben Fernhout, die onlangs was gestart met “Nongkrong”, een concept dat zich meer richt op de jongere Indo’s en jonge gezinnen. Voor hen wil hij een evenement organiseren waar men elkaar kan ontmoeten. Voor zijn 2e editie in de Hemkade Zaandam schakelde hij de hulp in van Istimewa Events met als doel een duurzame relatie op te bouwen. In oktober 2022 werd er aan de Pasar Malam Istimewa XL in de Brabanthallen voor het eerst een Nongkrong area toegevoegd. Een dance-area waar jonge DJ’s met Indische/ Molukse roots de muziek verzorgden.

 

Vrijwilligers 

De evenementen kunnen niet bestaan zonder al die vrijwilligers:

Albert, Anice, Annet, Charles, Claudia, David, Diana, Edith, Ester, Gerda, Greet, Harrie, Ineke, John, Johnny, Joost, Kaleb, Lies, Melanie, Naomi, Patrick, Pia, Richard, Rikkert, Rob, Sabrina, Saskia, Savannah, Sjors, Stef, Steven, Sylvia, Tommy, Wil en alle vrijwilligers die zich achter de schermen inzetten!

En onze vaste partners:  
Presentatie: Harold
Geluid: Ferry en Ron  
Techniek: Richard en Nathan
Licht: Eelco 
Security: Minggus 
Design: Samantha/ Jurgen

 

RHM Evenementen

In 2018 zijn Hans en Marcel samen gaan werken met Richard Teeuw. Een bekende, Richard verzorgde al die jaren al het podium, de lichtshow en de bar. Met z’n 3en richtte ze de b.v. RHM Evenementen op, waarmee ze het Pasar Colours Festival organiseren, een inmiddels vast onderdeel van de Huishoudbeurs in de Amsterdam Rai.
Daarnaast organiseert RHM Evenementen de food en festival markt op het Big Rivers Festival, wat van een klein marktje groeide naar de complete food line-up van het hele festival, de festivalmarkt, een foodtruckfestival en een eigen stage.
In 2022 werden nieuwe evenementen toegevoegd aan de agenda van RHM Evenementen: Dordt in Stoom (partner), Kunstbende Festival (partner) en De Nacht van Smaragd.
Dat jaar kwam Nathan Smits in dienst van RHM Evenementen en breidde het bedrijf zich uit door naast evenementen te organiseren ook evenement-materialen te verhuren.